КОНКУРСИ

«Читаємо, Думаємо, Діємо» девіз життя шкільної бібліотеки
11.08.2012

«Читаємо, Думаємо, Діємо»
девіз життя шкільної бібліотеки

Мова піде про шкільну бібліотеку – переможця цьогорічного конкурсу «Я люблю этот город»

У 2012 році МЗОШ №6 виповнилося 40 років. Ніна Олександрівна Мірошник уже дев’ять років працює на посаді шкільного бібліотекаря, а її загальний трудовий стаж, присвячений школі, налічує більш як 30 років. Школа завжди прагне бути зразковою й докладає чимало зусиль для того, щоб її учні зростали всебічно розвинутими особистостями, що прагнуть до знань і яскравого мистецтва. Це підтверджує і одне з гасел навчального закладу – «Разом з книгою крокуємо до школи духовної культури», під яким уже шість років працює літературний клуб «Чи-Ду-Дій» (читай, думай, дій). Головне завдання клуба – популяризація світової й вітчизняної дитячої літератури. Ось теми деяких засідань клубу: «Редьяр Кіплінг – мандрівник і фантазер», «Джанні Родарі – чарівник з Риму», «Астрід Лінгрен – відомий любитель веселих лімериків», «Білий Бім Чорне Вухо – дивовижна і трагічна історія», «Здрастуй Мері Поппінс!».

Ніна Олександрівна Мірошник – творча особистість і тому в своїй роботі з дітьми завжди шукає цікаві креативні рішення. «Коли я обираю твір для зустрічі у клубі, я досить часто вертаюсь до тих авторів, яких я сама читаю. Дуже важливо звернутися до твору, який відкриє дітям письменника. Оповідання має бути цікавим і спонукати дитину до власної творчості. Я пропоную дітям пофантазувати з приводу прочитаного, спробувати написати продовження, скласти власний вірш, побудувати лімерик і так далі. Заняття у клубі – це творча подорож дитини з книгою, – говорить Ніна Олександрівна. Серед форм роботи, які використовує бібліотекар в клубі, крім виразного читання, слід зазначити літературну творчість (складання казок, віршів), інсценізацію, танок, пісню, ілюстрування книжок за допомогою пластиліну й паперу, олімпіади, прес-діалоги, фото-вернісаж, вікторини, відео-презентації, написання слоганів.

Книжка кличе фантазувати, і тут у нагоді стають такі форми: лялькова міні вистава, перевтілення в літературних героїв, моделювання ситуації за текстом «Уявіть, що …», ігри за інтерактивною схемою, подорож по глобусу разом з письменником, презентація книжки.

Цікавим є й те, що діти отримують домашні завдання за літературними творами. У клубі «Чи-Ду-Дій», як правило, займаються учні других, третіх і четвертих класів. Кожен із класів на початку навчального року отримує чотири книги, по одній на кожну навчальну чверть, й робити за мотивами книжки театралізовану виставу.

З появою клубу і завдяки його активній діяльності шкільна бібліотека зазнала чималих змін. Нині вона має окремий читальний зал, розрахований на тридцять чоловік, який був переобладнаний з навчального класу.

Ніна Олександрівна з любов’ю і захопленням ставиться до своєї роботи, в якій вона є справжнім фахівцем, і майже весь свій вільний час витрачає на підготовку до нової зустрічі зі своїми маленькими читачами. Вона готує для них реквізити, робить іграшки, вигадує конкурси, пише сценарії, готує сюрпризи, обирає твори, проводить репетиції театральних інсценівок.

Кожного навчального року в шкільній бібліотеці проводиться низка зустрічей дітей з письменниками та культурними діячами Миколаївщини, серед яких слід відзначити В. І. Марущак, В. Т. Качуріна, Л. Я. Чижову, А. Г. Сурова, та багатьох інших.

Цього року МЗОШ №6 провела фестиваль дитячого читання «Місто яке читає», в рамках якого школярі презентували ряд книг про рідне місто, показали театралізовані інсценівки, виконували пісні й, звісно, танцювали. Цей захід був яскравим підсумком майже річної роботи, проведеної школою з метою популяризації дитячого читання.

Сьогодні можна впевнено говорити, що при такій змістовній культурно-просвітницькій роботі, яку впроваджує шкільна бібліотека і весь колектив школи, у дітей ніколи не згасне інтерес до книги, живого слова й мистецтва в цілому.

Щиро бажаємо Ніні Олександрівні, яка є справжньою берегинею художнього слова школи №6, творчої наснаги й плідної роботи!

Олексій Зімін
Провідний методист НПБ

Related posts:

Коментування від Vkontakte
Коментування стандартною формою

Залиште Ваш коментар.

Поля, що позначені * обов'язкові до заповнення.