КОНКУРСИ

Перший клас не за горами
14.04.2012
Перший клас не за горами

вперед до знань

Цілий рік Ви займалися з дитиною, готуючи її до першого класу. Вибрали школу (навіть не буду вгадувати, знаю напевно, школу вибрали найкращу), познайомилися з першою вчителькою, вирішили, хто ж з Вас буде забирати малюка після уроків або з продовженого дня. І на решті, до першого вересня всього місяць. Що ж ще можна зробити для того, щоб майбутній учень швидко адаптувався до нового для нього шкільного життя?

З цим питанням Ми звернулися до дитячого психолога Валерії Куксє (Центр родинної психології «Я і Сім’я», яка відповіла: «Звісно, за час що лишився не про яку серйозну інтелектуальну підготовку до школи мова не може йти. Можна трішки почитати, порозв’язувати нескладні задачки – але все це слід робити ненав’язливо, без силового натиску з боку батьків. На даному етапі головним є не вивчити нову букву англійського алфавіту або назву країни на карті, головним є підготувати малюка психологічно до нового в його життєвого етапу, і це під силу кожному з батьків».

Позитивний настрой. Напевно, саме головне, що можуть зробити мама і тато для свого майбутнього першокласника, – це сформувати в нього позитивне відношення до школи. Якщо дитина хоче вчитися і впевнений, що у школі цікаво, то стрес, пов’язаний з новими правилами та розпорядком дня, великою кількістю незнайомих людей, буде вдало переможений. Для цього як можна частіше розповідайте дитині цікаві, забавні історії зі свого шкільного життя. Згадуйте своїх вчителів, шкільних друзів – можливо, з кимось з них ви й досі підтримуєте гарні відносини. Розповідайте про цікаві опити на уроках хімії, спортивних змаганнях, виступах на сцені, походах у ліс чи в гори всім класом.

Важливо акцентувати увагу дитини на процесі навчання (ті пізнаєш багато нового, в тебе з’являться нові друзі, ти станеш розумним як дядечко Філін), а не на результатах, хороших оцінках, які взагалі краще не згадувати – тем більше, що їх у першому класі не ставлять.

Ні в якому разі не ведіть розмови при дитині, про те, що його «дитинство закінчилося», не жалійте його, мов такій маленький, бідненький, а йде у школу де його чекають важкі, трудові будні. Навіть у жартах не лякайте його школою. Не потрібно також при дитині обговорювати витрати, що пов’язані зі школою, та перераховувати з жалем у голосі в які великі кошти обійдуться форма та шкільні канцтовари.

Граємо у школу. Купувати портфель і всі приладдя до школи необхідно з дитиною, тоді він опиняється в центрі процесу підготовки до першого вересня. Дайте можливість дитині самостійно вибрати пенал, ручки, олівці, зошити з яскравими малюнками. В дома не ховайте зроблені покупки, дайте малюку розкласти їх на своєму столі, щоб дитина звиклася з новими для нього речами. Дайте можливість дитині скласти портфель, нехай поносить його по квартирі, приготується до уявного уроку. Після чого прості вказівки вчителя: «дістаньте червону ручку або зошит в лінійку» не викличуть у малюка складностей: Він чітко буде знати де й що в нього лежить. Не погано було б до першого дзвінка відвідати школу. Погуляйте біля школи, ознайомте дитину з шкільним двором. Так малюк швидше звикнеться з новою обстановкою.

Режим дня. За місяць до школи необхідно плавно підганяти режим дня до нового розпорядку. Постарайтеся, щоб малюк лягав спати не пізніше 10-ї години, а вставав у 7-8 годині. Дуже важливо сформувати у малюка представлення про те, що за чим необхідно робити ввечері та з ранку. Для цього непогано було б використовувати пробкову або пластмасову дошку на стінці, на якій можна прикріпити листок та розробити, разом з малюком, його графік.

Для початку спробуйте пояснити, що необхідно робити перед сном: зібрати портфель, приготувати одяг (трусики, футболки, носочки), перевірити чи чиста його форма. Всі ці дії краще зображати малюнками: портфель, розкладені речі на стільці. На передодні першого вересня виконуйте цей ритуал граючи. Дайте можливість зібрати в портфель свої дитячі книжки, розкласти речі на стільці. За допомогою малюнків можна зобразити й ранковий розпорядок: умиваємося, одягаємося, снідаємо, чистимо зуби, одягаємо форму, виходимо з дому. Все це допоможе малюку краще зрозуміти, як буде побудовано його день.

Гра у команді Не дивлячись на те, що програма першого класу включає в себе елементи гри, творчості, є там і правила, які необхідно виконувати: сидіти за партою, вставити, коли дозволить вчитель, не кричати, не заважати сусідам, виконувати різні доручення, навіть коли навколо набагато цікавіших справ. Без розуміння цих елементарних законів, дитині буде досить важко у першому класі. Для того, щоб розвинути в малюкові вміння слухатися, та грати по правилам, використовуйте футбол, волейбол, «відбивайла» або інші колективні ігри такі як лото, доміно та таке інше. Головне, щоб дитина зрозуміла, що є правила без виконання яких важко добитися перемоги.

Ще один важливий урок, який дають дитині командні ігри – це спокійне відношення до програшу, розуміння того, що у будь якій грі є переможець та переможений. Краще пояснити дитині наперед, що перемога та виграш ситуативні, і не потрібно сердитись через поганий результат, а необхідно прикласти всі сили для того, щоб досягнути кращого результату наступного разу.

Увага та пам’ять.Багато батьків, перед школою, стараються пройти шкільну програму першого класу, думаючи, що дитині буде потім простіше. Це в корні невірно, так можна тільки навпаки відбити в малюка бажання вчитися. Замість задач на додавання и правопис потрібно розвивати пам’ять та увагу у дитини. Можна купувати яскраві доданки, а можна пограти в прості ігри вдома або на вулиці, наприклад, у гру «що пропало?», розставте на столі 8-10 іграшок, попросіть малюка закрити очі. Заховайте одну з іграшок за спину і попросіть дитину назвати зниклу іграшку. Уважність виховує весела гра «каламбур». Станьте з малюком друг навпроти друга (добре якщо в грі беруть участь декілька дітей) і попросіть їх виконувати ваші вказівки: «руки вгору», «присідаємо», «стрибаємо», «обертаємося навколо себе», а самі в певний час почніть робити інші рухи – коли кажете «руки вгору», розведіть руки в різні сторони, «присідаємо» – стрибайте і таке інше.

Автор: Н. Беркут

Related posts:

Коментування від Vkontakte
Коментування стандартною формою

Залиште Ваш коментар.

Поля, що позначені * обов'язкові до заповнення.